Om massage

Svensk klassisk massage

Den svenska klassiska massagen är världsberömd och är djupgående och läkande.
Inom Svensk klassisk massage bearbetar man hud, bindväv och muskler, vilket resulterar i att dessa vävnader blir mjukare och mer elastiska.

Genom knådningar, stryckningar och tryck löser massagen upp spänningar i hela kroppen och ger en behaglig och skön avslappning. Massagen verkar också avslappnande och lugnande för sinnet genom att beröringen frigör lugn och ro-hormoner.
 

Massagens historik

Massage förekommmer över hela världen och har förmodligen existerat i alla civilisationer sedan tidernas begynnelse. Genom tusenårig dokumentation har massagen brukats för att uppnå välbefinnande,smärtlindring och behandling av sjukdomar.
Ordet massage kommer dels från grekiskans masso eller massein, vilket betyder att beröra eller behandla, men också knåda eller pressa.
Idet gamla Egypten och Arabien var massagen välkänd och läkare rekommenderade massage för olika krämpor. Även i Europa har massagen en lång tradition.
I Sverige kom den svenske sjukgymnasten och fäktaren Per Henrik Ling(1776-1839) att göra massagen världsberömd. Han systematiserade ett gymnastiskt system där massage ingick som en viktig del för att förebygga och behandla sjukdomar i rörelseapparaten.
Han använde massage och töjningar tillsammans med aktiva och passiva rörelser för att motverka stelhet och skador.
Tack vare Lings lärjungar spreds hans teknik snabbt till andra länder och lade därmed grunden för det numera internationella begreppet Svensk klassisk massage.

Triggerpunkter

Vad är en Triggerpunkt?

En triggerpunkt är en öm punkt i en muskel som kan ha en lokal eller utstrålande smärta. Exempelvis kan triggerpunkter på axeln stråla upp i huvudet och bidra till spänningshuvudvärk, medan punkter i sätesmusklerna kan stråla ner i benen och ge upphov till så kallad falsk ischias. Triggerpunkter känns ofta som  liten knöl som man oftast kan palpera fram eller som ihopklibbad spagetti. 

 

Hur behandlas en triggerpunkt?

Triggerpunkter behandlas genom ett gradvis ökat tryck på triggerpunkten tills man känner att smärtan avtar. Detta har till syfte att få en ökad cirkulation genom att kroppen försöker utjämna den syrebrist som uppstod under pressuren genom en ökad blodmängd till området. Detta gör att muskeln syresätts och slaggprodukter transporteras bort.

Orsaker till triggepunkter

De fysiologiska mekanismerna bakom tillkomsten av triggerpunker är till största delen är okänd. Man antar dock att det tillkommer en störning i övergången nerv-muskel och det leder till kontraktion av muskelcellen. Kontraktionen förkortar muskeln och man får en spänd muskelsträng.Cirkulationen försämras i muskeln och den får mindre syre och näring.

Triggerpunkter kan uppkomma antingen akut eller smygande.I det akuta fallet kan man oftast exakt komma ihåg hur det debuterade och vid vilken rörelse. Smärta som utvecklas smygande är vanligen till följd av långvarig överbelastning av muskulaturen.

Triggerpunkter behandlas i samband med svensk klassisk massage.

Tidsbokning

Öppettider

Måndag 
10.00 - 17.00

Onsdag 
15.00-19.00

Torsdag
09.00-15.00

Fredag
09.00-15.00
​​​

Adress

Fysiomedicinska Kliniken 
Kronborgsvägen 8 
217 42 Malmö